Tack för allt, Hans Rosling

Hans Rosling skulle vara huvudtalare på Meg ifjol, men tvingades ställa in. Här berättar vår programredaktör Ulrik Petersson om föreläsningen som inte blev av.

Du ringde en fredag i februari. Det var en klar och solig eftermiddag och du berättade din sjukdom. Jag visste inte vad jag skulle säga.
Vi hade mejlat varandra ett halvår innan. Det var i september 2015. Det känns så länge sen nu. Under några dagar förändrades opinionen radikalt i migrationsdebatten i Sverige. Du satt i en dansk tv-studio och läxade upp Adam Holm i programmet Deadline som ville ha debatt om att ”Europa var pressat”. Du vägrade och pratade om verklighet och fakta. Samtidigt, jag tror det var samma dag, miste en liten 3-årig pojke livet i det kalla Medelhavet. Han var en av många. Men bilden på Alan Kurdi skrev historia. Och på radion hörde vi Ekot som konstaterade att hjälporganisationer under de här dagarna fick in mer bidrag än någonsin tidigare. Vi öppnade våra hjärtan.

Jag mejlade dig och frågade om du ville komma till Meg i april och föreläsa inför landets främsta mediechefer och grävande journalister. I någon rad skrev jag lite slarvigt att du var en del av opinionsbildningen och du svarade snabbt; ”jag är lärare, inte opinionsbildare”.
Men du ville komma och du ville gärna prata om fakta och du gjorde det lika gärna gratis. Ditt enda krav var en enorm pekpinne som du älskade att ha på scen. Vi gick som på moln här i ett halvår. Hans Rosling skulle komma till Meg 2016 och det kändes fantastiskt. När våra internationella gäster frågade om dig så kallade jag dig ”the godfather of data visualisation”.
Men sedan kom samtalet i februari och vi hördes aldrig efter det. Världen förändrades också. Det har gått väldigt fort. På bara ett år har vi gått från att hylla fakta och generositet till att prata om lögner och alternativa fakta som var mans verklighet. Det är supervalår i Europa och det ser riktigt mörkt ut.
Just innan vi lade på, vi pratade ganska länge, så sade jag ”tack för allt Hans”.
Du behövs mer nu än någonsin.

Ulrik Petersson, programansvarig Meg