Svenska Dagbladet och Margaux Dietz vinnare i årets MegAward

Malena Rydell och Erika Hallhagen, Svenska Dagbladet.

I dag, fredagen den 28 september, korades vinnarna av MegAward i kategorierna Årets förnyare och Årets raket. Pristagarna tog emot sina utmärkelser på Mediescenen i Meg-området på Bokmässan.

Årets förnyare prisar varje år en person/ett projekt/ett företag/ett initiativ som transformerar och vidgar mediebranschen genom innovation – vinnaren utmanar befintliga och traditionella strukturer, affärsmodeller och arbetssätt. Vinnaren är nydanande och har stor betydelse för branschens utveckling.

Malena Rydell och Erika Hallhagen, Svenska Dagbladet, vann kategorin Årets förnyare för sitt arbete med skådepelaruppropet #tystnadtagning med följande motivering: Vinnarna av MegAward 2018 har förändrat samhället – genom att bygga långsiktigt förtroende och använda sig av den nya teknikens möjligheter till stora samarbeten. De har flyttat fokus från enskilda förövare till det större problemet – strukturer. Deras oförtröttliga arbete har resulterat i en helt ny standard för hur innovativ journalistik kan bedrivas. Och genomslaget har varit enormt – både här i Sverige och ute i världen.

Priset Årets raket delas ut till en svensk, digital makthavare. Någon som etablerat sig under det senaste året och seglat högt upp på listan över inflytelserika personer i våra största sociala medier. Vinnaren i kategorin 2018 blev influencern Margaux Dietz med motiveringen: Från ingenstans, till överallt. Hon både födde och föddes på den digitala scenen och har sedan dess rusat upp på alla listor och dansat in i Sveriges hjärtan. Det faktumet är lätt att avläsa i årets Maktbarometer och därför är årets pristagare självklar – Margaux Dietz.

Juryn som utsåg MegAward Årets förnyare bestod av Emanuel Karlsten, styrelseordförande Medieakademin, Patrik Hadenius, vd Utgivarna, Lisa Lindström, CEO Doberman, Madeleine Nilsson, tf chefredaktör Dagens Media, och Martina Jeansson, projektledare Meg/Bokmässan (ordförande).

Pristagaren i Meg Award Årets raket utsågs av Medieakademin.

Vinnarna erhåller biljetter eller utställningsyta under Bokmässan 2019 till ett värde om 25 000 kr.