Årets normbrytare 2017

Finalister i Årets normbrytare 2017

VK Media
Under flera år har VK Media systematiskt jobbat för jämställdhet på olika sätt i både sina produkter och interna organisation. De har sedan 2002 mätt fördelningen kvinnor och män i sina artiklar och genom ett gediget arbete gått från 23 % kvinnor och 77 % män till 49 % kvinnor och 51 % män. De jobbar också för att inkludera orterna utanför centralorten Umeå i journalistiken och har sedan 2013 ökat den kommunala nyhetsbevakningen med 13 %.

KIT Sport
Personer med funktionsvariationer, hbtq-personer, äldre, hijabbärare, tjocka – de som inte ryms inom normen för hur en idrottare förväntas se ut eller vara – får inte mycket utrymme i svensk sportbevakning i dag. I januari 2017 startade KIT en sportredaktion, KIT Sport, för att förändra just detta. Där får alla sporter lika stor betydelse och fansen är lika viktiga som elitutövarna. Sport är en samhällskraft som har mycket större betydelse än enskilda segrar och att bygga idoler. Sport är en integrerad del i berättelsen om vår samtid och vårt samhälle och måste skildras ur det perspektivet.

Mitt ID
Med projektet Mitt ID satte Aftonbladet fokus på en fråga som sällan eller aldrig fått utrymme i svenska medier: hur är det att vara ung transperson i Sverige? I en granskande artikelserie och en tv-dokumentär om könsidentitet beskrevs unga transpersoners hårda kamp för rätten att få vara sig själva. Dessa gav röst åt en utsatt och allt större grupp i samhället som länge kämpat i det tysta. Bakom projektet står Olivia Svenson, Frida Söderlund, Emma Fägerwall, Anna Tärnhuvud, Linn Ogelid, Lisa Sjösten, Jenny Bunnel och Jonathan Perlmann.

 

Samtliga nominerade i kategorin: Kreatörskvinnor.se – skapad av Johanna Johansson och Lina Franzon, Tomas Gunnarsson, aka Genusfotografen, William Rydh, Ellen Tejle, Publit, Mattias Spetz Smartclip, PJ Anders Linder, chefredaktör i Axess Magasin, #ochjagprotesterade, News55, Michel Issa, Gatutidningen Faktum, Nyhetsbyrån Sirens journalistiska robot Robotea, Axess TV, Anette Novak, Nils Engvall, KIT Beauty, Magda Gad, Expressen och The LeNoir Agency.