Så skapas ett scoop

  • torsdag / 27 september / 2018
  • 15:00-15:30
  • Scen Grävscenen

Beskrivning

Under våren 2017 kunde Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad avslöja hur företag används för att begå ekobrott, bland annat hur ekobrottslingar skickade in förfalskade årsredovisningaroch nyttjade en myndighetstjänst för att kapa i princip vilket företag som helst. Artiklarna fick ett stort nationellt genomslag. Få vet att det är tack vare Bisnode som artiklarna ens kunde skrivas. På seminariet berättar vi hur journalisterna kunde komma åt infon de behövde med hjälp av Bisnode och vilka kraftfulla åtgärder myndigheterna fått vidta för att förebygga denna typ av ekobrott.

Medverkande:  Christian Zittenbaum jobbar som utbildningsspecialist på Bisnode. Han föreläser inom ekobrott, research och utredning och har över 12 års erfarenhet. Vid flertalet tillfällen har han också varit rådgivare och inspiratör till avslöjande inom både tv, radio och tidningar.

Stefan Lundberg har över 30 års erfarenhet av utredning av ekobrott. Han har arbetat som operativ åklagare och har även haft olika ledande befattningar inom Ekobrottsmyndigheten. Idag är han en av dem som leder myndighetens brottsförebyggande arbete och bistår ofta med sin kunskap gentemot media.

Moderator:  Fouad Youcefi, ordförande i Föreningen Grävande Journalister.
Arr:  Bisnode (InfoTorg)

Programtyp
Scenprogram

Bokmässans entrébiljett gäller till Megs scenprogram.